Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Death Proof: Movie References

Ο αυθεντικός τίτλος του Death Proof που εμφανίζεται για ένα δευτερόλεπτο στους τίτλους αρχής είναι "Quentin Tarantino's Thunder Bolt". Αυτό έγινε γιατί πολλές Grindhouse ταινίες είχαν διαφορετικό τίτλο όταν διανεμήθηκαν. Για παράδειγμα το κλασσικό φιλμ κουνγκ φου, Master of the Flying Guillotine είχε δύο τίτλους στους τίτλους αρχής (Master of The Flying Guillotine και One Armed Boxer Vs The Flying Guillotine). Ο τίτλος "Thunder Bolt" είναι επίσης αναφορά σε Hixploitation ταινίες όπως το White Lightning.


Η Jungle Julia έχει σπίτι της poster του Soldier Blue και του Paranoia.


Ο Quentin Tarantino δήλωσε πως η ιδέα του Death Proof του ήρθε όταν μιλούσε με ένα φίλο του για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Ο Tarantino ήθελε να αγοράσει ένα Volvo γιατί "didn't want to die in some auto accident like the one in "Pulp Fiction (1994)." Σχετικά με την ασφάλεια του αυτοκινήτου, ο φίλος του του είπε "Well, you could take any car and give it to a stunt team, and for $10,000 or $15,000, they can death-proof it for you." Το concept του αλεξιθάνατου αυτοκινήτου του κόλλησε στο μυαλό για χρόνια μέχρι να το χρησιμοποιήσει στο Death Proof.

Το αυτοκίνητο του Stuntman Mike(70s Chevy Nova/70s Dodge Charger) έχει ένα αντίγραφο του "Rubber Duck", διακοσμητικό που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία του Sam Peckinpah, Convoy (1978).


Οι πινακίδες του αυτοκινήτου του Stuntman Mike(JJZ-109 και 938-DAN) είναι αναφορές στις πινακίδες των αυτοκινήτων στα Bullitt (1968) και Dirty Mary Crazy Larry (1974).



Το αυτοκίνητο της Kim είναι ένα Ford Mustang Mach I. Είναι το ίδιο μοντέλο με αυτό στις ταινίες High Tension και Gone in 60 Seconds(το παλιό ε,μη ξεχνιόμαστε).


Ξεκάθαρες οι αναφορές σε Vanishing Point (1971), Dirty Mary Crazy Larry (1974) και White Line Fever (1975).


Η Marcy φοράει ένα t-shirt που γράφει "L'ULTIMO BUSCADERO", ο ιταλικός τίτλος της ταινίας του Sam Peckinpah Junior Bonner (1972).


Η Shanna φοράει ένα t-shirt με τον χαρακτήρα της Tura Santana από το "Faster Pussycat! Kill! Kill!" με τη θεϊκή λεζάντα BADASS CINEMA. Το τέλος μάλιστα της ταινίας(η Zoe, η Kim και η Abernathy γίνονται ο εφιάλτης του Stuntman Mike) είναι εμπνευσμένο από το badass τρίο στο Faster Pussycat! Kill! Kill!. Ο Russ Meyer είναι επίσης ένας από τους σκηνοθέτες που ο QT ευχαρίστησε στους τίτλους τέλους.



Στην αρχή του Death Proof, ο Stuntman Mike φοράει ένα άθλιο παλιομοδίτικο jacket όπως πολλοί stuntmen θα φόραγαν στα 70s και 80s.


Ο Stuntman Mike φοράει το ίδιο ρολόι με τον Kowalski στο Vanishing Point.


Στο Death Proof, ο χαρακτήρας του Kurt Russell συστήνει τον εαυτό του σαν Stuntman Mike McKay. Οι Dov και Omar τον προσβάλλουν κάνοντας αναφορά στο BJ and the Bear ένα show των 70's για έναν φορτηγατζή και μία μαϊμού. Το επώνυμο του BJ στο show ήταν McKay. Ο Dov επίσης τραγουδάει ένα κομμάτι από το μουσικό θέμα του Smokey and The Bandit ενώ κοροϊδεύει τον Stuntman Mike.

Η μέθοδος του Stuntman Mike στο να βγάζει φωτογραφίες των κοριτσιών και να συλλέγει αντικείμενα που είχαν ακουμπήσει πριν τις σκοτώσει είναι εμπνευσμένη από τις μεθόδους των δολοφόνων στα giallo films. Η σκηνή που ο Mike τραβάει φωτογραφίες τις κοπέλες (και το βλέπουμε μέσα από το φωτογραφικό φακό) είναι ξεκάθαρη αναφορά στην εναρκτήρια σκηνή του The Bird With The Crystal Plumage του Dario Argento. Μουσική από αυτή την ταινία ακούγεται επίσης στο Death Proof.



Ο Tarantino κάνει αναφορές στον Burt Reynolds και τις ταινίες του. Στη σκηνή που ο Stuntman Mike προσπαθεί να πείσει την Arlene να του χορέψει, η Jungle Julia τον αποκαλεί "Stuntman Burt" μέχρι να τη διορθώσει. Μετά το χορό, η Jungle Julia αποκαλεί τον Stuntman Mike, "Cannonball Run", άλλη μία ταινία του Burt Reynolds. Αργότερα στο νοσοκομείο ο σερίφης Earl McGraw τον αποκαλεί, Hooper, που είναι μια ταινία του Burt Reynolds στη οποία πρωταγωνιστούσε σαν stuntman.

Ο Stuntman Mike (Kurt Russell) μιμείται τη φωνή του John Wayne σε μια σκηνή. Αυτό είναι αναφορά στον Jack Burton, χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Kurt Russells στην ταινία του John Carpenter, Big Trouble In Little China. Ο Kurt Russell μιμούνταν τον John Wayne μέσω του χαρακτήρα του Jack Burton. Επίσης το T-shirt του Jack Burton στο Big Trouble In Little China κρέμεται στον τοίχο του Texas Chili Parlor πάνω από το τραπέζι της Jungle Julia.



Η Zoe Bell αναφέρει τις ταινίες Vanishing Point και Big Wednesday.

Οι Zoe, Kim, Abernathy και Lee αναφέρουν την ταινία του John Hughes, Pretty In Pink. Αναφέρονται επίσης στο αυθεντικό και στο remake του Gone in 60 Seconds (that Angelina Jolie bullshit).

Η Jungle Julia αποκαλεί τον Stuntman Mike, Zatoichi όταν εκείνος δεν βλέπει την τεράστια διαφημιστική πινακίδα της.

Όταν οι Kim, Zoe και Abby είναι στην Dodge Challenger, έτοιμες για το "test drive", η Abby λέει στη Lee, "Hey good looking, we'll be back later for YOU!" Ατάκα παρμένη από διαφήμιση στα '70s.

Το ringtone της Abernathy είναι το μουσικό θέμα της ταινίας Twisted Nerve (1968). Αυτό είναι επίσης αναφορά στο Kill Bill: Volume 1.

Ένα ακόμη τηλεοπτικό show που αναφέρει ο Stuntman Mike είναι το The Virginian. Ο Kurt Russell εμφανίστηκε δύο φορές σε αυτό το show όταν ήταν παιδί.

Ο Stuntman Mike πέφτει με το αυτοκίνητό του σε πινακίδα με τις ταινίες Wolf Creek και Scary Movie 4.



Το ποίημα του Robert Frost Stopping by Woods on a Snowy Evening που απαγγέλλει ο Stuntman Mike για να του χορέψει η Arlene χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην ταινία Telefon με πρωταγωνιστή τον Charles Bronson.

Τα κορίτσια πέφτουν με το αυτοκίνητο πάνω σε μία βάρκα. Αυτό συμβαίνει επίσης στο τέλος του Gone in 60 Seconds.

Όταν ο Stuntman Mike είναι στο νοσοκομείο, ο σερίφης Earl McGraw τον αποκαλεί 'Frankenstein' - αναφορά στον χαρακτήρα που υποδύθηκε ο David Carradine στο Death Race 2000, στο οποίο άνθρωποι διαγωνίζονται στο ποιος θα πατήσει περισσότερους πεζούς. Το σενάριο του Death Proof αφιερώνεται στον Charles B. Griffith, τον σεναριογράφο του Death Race 2000.

Αναφέρονται οι τηλεοπτικοί ηθοποιοί: Gary Clarke, Robert Urich, Lee Majors.
Τα τηλεοπτικά Shows: The Virginian, High Chapparal, Vega$, Gavilan.

Κάποιες από τις σκηνές της καταδίωξης μοιάζουν εμπνευσμένες από την ταινία The Man from Hong Kong, με τους Jimmy Wang Yu και George Lazenby.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου